CLASIFICAREA ULEIURILOR DE MASLINE
Clasificarea calitativa a uleiurilor de masline
Evaluarea calității uleiului de măsline virgin și sortimentul categoriilor calitative, în conformitate cu legislația în vigoare, se bazează pe urmatoarele criterii:
- Aciditate
- Indice de peroxid
- Absorbția în UV
- Evaluarea organoleptică
Evaluarea primelor trei criterii se realizeaza prin analize laborator specifice în timp ce caracteristicile organoleptice sunt evaluate subiectiv de către degustători special selectati și instruiti (Diners).
Pe baza criteriilor de mai sus, s-au stabilit următoarele calități:
1. Ulei de masline extravirgin
Acest ulei de masline are o aciditate maxima de 0,8%. Este ulei de măsline de categorie superioară, produs direct din măsline și exclusiv prin metode mecanice. Are aromă și gust perfect.
2. Ulei de măsline virgin
Uleiul de măsline virgin provine direct din masline , se extrage prin metode mecanice si are o aciditate de până la 2%. Are gust bun.
3. Amestecuri de ulei de masline
Este un amestec de ulei rafinat și virgin cu o aciditate maxima de 1% și de obicei, nu are aroma puternica.
4. Ulei din turte de măsline
Ulei de măsline rafinat amestecat cu putin ulei virgin si are o aciditate maxima de 1%. Este adecvat pentru consum si ar trebui să fie folosit numai pentru gătit.
5. Ulei de măsline rafinat
Acest ulei este obținut prin rafinarea uleiurilor de măsline virgine cu un nivel ridicat de aciditate și / sau defecte organoleptice care sunt eliminate după rafinare. Se obtine astfel un ulei cu o aciditate maxima de 0,3%. Este potrivit pentru consum, dar ar trebui să fie cel mai bine utilizat numai pentru gătit.
6. Ulei de măsline lampant
Acest ulei este obtinut prin metode mecanice din fructele defecte sau prelucrate neglijent cu o aciditate maxima de 3,3%. Uleiul de masline lampant este destinat rafinarii sau pentru scopuri tehnice si nu este potrivit pentru consumul uman
Comentarii
Nici un comentariu momentan!
Lasă comentariul tău